Pärast 30 aastat hakkab naha toonus langema. Need muutused muutuvad ilmseks 35–40-aastaselt. Veel 5–6 aasta pärast järgneb samale teele kaela nahk. See muutub õhukeseks, kuivaks ja lõtvaks. Vananeval nahal tekivad kergesti kortsud, kortsud ja „kotid“.

Kui soovite naha vananemisega võidelda, tuleb toonuse säilitamise nimel võidelda kogu elu jooksul, alustades 30–35-aastaselt. Kaasaegsel kosmetoloogial on palju tõhusaid protseduure, kosmeetikatooteid ja toidulisandeid, mis aeglustavad vananemist. Need aitavad mitte ainult säilitada toonust, vaid ka parandada seda, kui nahk on juba kaotanud esialgse elastsuse. Selles postituses arutame, milliseid näoprotseduure saab teha, et toonust suurendada, milliseid nahahooldustooted kasutada ja milliseid toidulisandeid võtta.

Mis on naha toonus

Toonuse all mõeldakse naha võimet hoida ja kiiresti tagasi pöörduda oma endise vormi juurde. Kui kogute nahka kortsu või venitate seda, püüab see tagasi oma kohale pöörduda.

Kui nahk püüab teie sõrmedest vabaneda ja naaseb kiiresti algsele positsioonile, niipea kui te selle vabastate, siis pole probleeme toonusega. Kui nahk ei vastupea teie sõrmedele ja naaseb pärast vabastamist aeglaselt ja vastumeelselt, on see selge märk toonuse halvenemisest.

Halb toonus on ainult probleemide algus. Lõtvunud, õhuke ja lõtv nahk tekitab kiiresti kortse. Nendega on raske toime tulla. Seetõttu tuleb toonus õigel ajal normaliseerida, enne kui kortsud ilmuvad ja muutuvad liiga sügavaks.

Just naha toonuse kaotus on peamine põhjus näonaha enneaegseks vananemiseks. Selleks, mis saabub palju varem kui tegelik bioloogiline organismi vananemine.

Toonuse vähenemise tunnused

Toonuse vähenemise tunnusteks on:

  • mahtude kaotus (õhuke nahk);
  • kuivus;
  • palju peeneid kortse;
  • sügavad voldid näol (nina-ja suunajoone, nasolabiaalsete voldikute ja silmaalustes piirkondades);
  • ülemise silmalau liigne nahk;
  • kulmude langemine;
  • „kotid“ silmade all.

Teie näo kudede toonust saate kontrollida, proovides koguda nahka põsesarnade piirkonnas. Kui saate kortsu haarata ja seda kaua hoida, on toonusega kõik korras. Kui nahk „põgeneb“, püüab lahti pääseda ja te ei suuda seda hoida, siis on toonusega kõik korras.

Toonuse vähenemise põhjused ja mehhanismid

On vaja teada naha toonuse vähenemise põhjuseid, et mõista, millises suunas töötada, et seda säilitada ja parandada. Kui midagi ette ei võeta, jätkub toonuse langus.

Kollageenikiudude paiknevad dermise võrgukihis. Need tagavad naha vajaliku tiheduse. Vanusega, ebasoodsate väliste tegurite või haiguste mõjul, häirub kollageeni moodustumise protsess. Kiudude arv ja kvaliteet halvenevad. Kollageeni kolmanda tüübi protsentuaalne langus väheneb kvaliteedi tõttu. Tulemusena ei suuda kiud enam täita oma funktsiooni täielikult, mistõttu nahk muutub õhukeseks, "ujuvaks" ja koguneb voldidesse.

Siin on, mis toimub koe- ja rakkutasandil:

  • võrgukiht muutub õhemaks;
  • kolbude vahel ilmub palju tühimikke;
  • kiud kaotavad korrapärase struktuuri;
  • nad muutuvad paksemaks;
  • piir kihtide vahel muutub ebaselgeks.

Seega on peamine mehhanism naha toonuse langus kollageeni moodustumise protsessi häirimine. Selle loomulik tootmine väheneb iga aasta möödudes 1%, vananeva organismi tõttu, naistel toimub kõik see palju kiiremini.

Et suurendada toonust, peate stimuleerima kollageeni moodustumist. See aitab pikas perspektiivis. Ja kreemid naha toonuse jaoks aitavad saavutada kohest efekti.

Kuigi enamiku naiste peamine kollageeni moodustumise häirimise põhjus on vanus, juhtub mõnel juhul toonuse kaotus palju varem. Kollageeni koguse ja kvaliteedi langus võib olla tingitud elustiili vigadest: halbadest harjumustest, alkoholist, stressist, unepuudusest, halvast toitumisest, haigustest ja ka ebasoodsate väliste keskkonnategurite mõjust nahale.

Nahatoonuse tõstmise kosmeetilised protseduurid

Anname ülevaate erinevatest näoprotseduuridest, mis tõstavad nahatoonust pikaajaliselt. Selle eesmärgi saavutamiseks on vaja kollageeni moodustumist tugevdada. See saavutatakse biostimulaatorite abil, mis suurendavad ainevahetusprotsesse, või mikrovigastuste tekitamisega, mis sunnivad kudesid intensiivsemalt taastuma.

Operatsiooniväline näolift – üldine nimetus protseduuridele, mis tagavad pingutusefekti. Kuid mitte kõik need ei tööta nahale mõjumise kaudu. Näiteks SMAS-lift töötab lihaste ja aponeurootilise süsteemi mõjutamise kaudu, mis asub naha all. Seetõttu ei peatu me sellel, kuna SMAS-lift ei mõjuta nahatoonust. Sama kehtib ka niidilifti kohta.

Kuid nahatoonusele avaldavad mõju mitmed teised kosmeetilised protseduurid: aparaadi- ja süstiprotseduurid. Pakume teile tutvumiseks 5 kõige tõhusamat meetodit nahatoonuse parandamiseks. Need võimaldavad saavutada mitte kiiret, kuid püsivat tulemust. Nahal kulub aega, et taastada kollageeni tootmine, seega tasub maksimaalset efekti oodata mõne nädala jooksul pärast ühe protseduuri või protseduurikompleksi läbiviimist.

Kollageeniteraapia

Kollageeni süstid otse nahka. Preparaat täidab kaotatud ekstratsellulaarse maatriksi mahtu. Protseduuri tulemusena taastatakse nii kiulise kui ka amorfsed komponendid interstitsiaalsetes materjalides. Enamasti kasutatakse kollageeniteraapiat pärast 40. eluaastat.

Protseduuri etapid:

1. Rakenduslik tuimestus. See on siis, kui nahale kantakse kreem, mis ajutiselt "välja lülitab" närvide tundlikkuse.

2. Preparaadi lahjendamine.

3. Anesteetikumi jääkide eemaldamine.

4. Kollageenipreparaadi sisseviimine naha sisse väga õhukese nõelaga ridadena iga 0,5 mm järel. Selle tulemusel moodustuvad väikesed papulid.

5. Naha töötlemine järelhoolduspihusti või kreemiga.

Kokku on vaja kolme protseduuri kolmenädalase intervalliga. Nagu teiste süstimismeetodite puhul, on kõige levinumad kõrvaltoimed hematoomid. Need mööduvad ühe nädala jooksul.

Protseduuri seeria tulemusena suureneb naha toonus ja väheneb kudede langemise (ptosis) väljenduslikkus mõjutatud piirkonnas. Ultraheliga on võimalik registreerida dermise paksenemine 40–50% võrra.

Mesoteraapia

Mesoteraapia on süstimisprotseduur, mis hõlmab ravimite manustamist nahka. See erineb kollageeniteraapiast ja biorevitaliseerimisest (hüaluroonhappe süstid) ainult manustatud preparaatide koostisega. Mesoteraapias kasutatakse „kokteile“, mis sisaldavad mitmeid aineid.

„Kokteili“ koostis sõltub sellest, milliseid eesmärke tuleb saavutada. Üheks selliseks eesmärgiks võib olla naha toonuse tõstmine, stimuleerides kollageeni tootmist. Mesoteraapia abil saab parandada nii näo kogu naha seisundit kui ka eraldi anatoomilisi piirkondi, kus toonuse vähenemine on kõige märgatavam ja see on viinud väljendunud esteetiliste defektideni.

Mikrovoolteraapia

Effektiivne protseduur näole, mis hõlmab nõrka modulatsiooni mõjutava impulssvoolu mõju nahale. See aitab mõõdukalt suurendada kollageeni tootmist, samuti parandada kudede ainevahetust, tagada vedeliku äravoolu ja vähendada näo turset. Mikrovoolud mõjutavad rakke, stimuleerides nende ainevahetust.

Tavaliselt koosneb kursus 10 poole tunni pikkusest protseduurist. See aparaadipõhine meetod ei tekita ebamugavust ega vaja tuimestust. Selle kasutamise efekt on mõõdukas ja see kestab mitte väga kaua, kuid mikrovoolud sobivad kokku teiste protseduuridega, parandades nende tulemusi.

Fotonoorendus

Mitteinvasiivne, kuid üsna agressiivne protseduur näo naha elastsuse ja pigmentatsiooni korrigeerimiseks. Fotonoorendust viiakse läbi impulsiivse kõrge intensiivsusega valguse abil erineva lainepikkusega, mida reguleerivad filtrid.

Noorendav efekt saavutatakse paljude mikrovigastuste tekitamisega. Kõrge intensiivsusega impulssvalgus neelab melaniini pigmendiga. Tsoonid, mis on tugevamini värvunud, kuumenevad ja kahjustuvad, kuid need on ainult väikesed koealad, seega ei teki pärast protseduuri põletusi. Kahjustatud tsoonides käivituvad regenereerivad protsessid. Selle tulemusel suureneb fibroblastide aktiivsus, mis toodavad kollageeni.

Fototeraapia põhjustab näo punetust, mis võib püsida mitu päeva. Pärast iga seanssi tuleks vältida päikesekiirte sattumist näole, kaitstes nahka kreemiga. On parem teha seda protseduuri külmal aastaajal.

RF-liftimine

Väheinvasiivne protseduur, mida viib läbi kosmeetik. Nahka pistetakse kümneid väga õhukesi nõelu. Nende otsad kuumutatakse, põhjustades väikeste koealade hüübimist. Kõik toimub väga kiiresti ja nõelad on väga õhukesed, seega ei tasu tugevat valu oodata. Vajadusel võib protseduuri teha kohaliku tuimestusega.

Võib-olla on see kõige efektiivsem protseduur naha toonuse jaoks. See tagab püsiva tulemuse. Nahatõstmise, toonuse ja elastsuse suurendamise, kortsude vähendamise efektid on peamised, mitte täiendavad RF-liftimise toimed. Meetodit saab kasutada mitte ainult näo piirkonnas, vaid ka kõigis teistes piirkondades, kuid selleks on vaja spetsiaalseid otsikuid, mis erinevad töödeldava pindala suuruse ja nõela pikkuse poolest, kuna inimese kehal on erinevad koha paksused. Standardsetes juhtudel ei hõlma näo RF-liftimine silmaümbruse piirkonna töötlemist, kuid spetsiaalse otsiku kasutamisel on võimalik ka selles piirkonnas noorendamist läbi viia.

Naha valkude – kollageeni ja elastiini – tootmise stimuleerimine on RF-liftimise peamine toimemehhanism. Protseduuri tulemusel silutakse naha mikroreljeef, see uueneb ja paraneb.

Samal ajal mõjutab RF-liftimine otse nahka, mitte lihaste ja aponeurootilise süsteemi („näo raamistik“) kaudu. Seetõttu parandab see suurel määral naha kattuvust, mitte näo kontuuride korrigeerimist tervikuna. Kui põhiprobleemiks on mitte õhuke kortsuline nahk, vaid „vajunud“ ovaal, on parem kasutada ultraheli SMAS-liftimist.

Kollageen sisemiselt

Nahk kaotab toonuse, kuna tal puudub kollageen. Selle defitsiidi täiendamine tõstab toonust. Kollageeni tarbimine suu kaudu ei tohiks olla ainus noorendamise meetod, kuid see on hea täiendus, mis parandab tulemusi. Kollageenipõhised toidulisandid on eriti efektiivsed naistele, kellel on enneaegne vananemine, kuid need toimivad halvemini, kui toonuse vähenemise põhjuseks on loomulikud vanusega seotud muutused näonahas.

Kollageeni soodne mõju näonaha seisundile pole mitte ainult eelduslik, vaid seda on tõestanud ka kliinilised uuringud. Näiteks see ülevaade 2021. aastal avaldatud 19 uuringust näitas, et kollageeni lisandite tarbimine kolme kuu jooksul parandas naha niisutatust, elastsust ja vähendas kortse. Autorid tunnustasid seda vahendit tõhusaks naha vananemise ennetamiseks. Teine ülevaade 2023. aastal avaldatud 26 uuringust ja 1721 patsiendist näitas naha niisutatuse ja elastsuse suurenemist kollageeni hüdrolüsaadi tarbimisel. Naised, kes võtsid toidulisandeid kauem, saavutasid paremaid tulemusi.

Kui soovite kasutada seda lihtsat ja odavat noorendamise meetodit, võite osta kollageeni toidulisandeid meie poest. Neid tuleks võtta piiramatult kaua. Seni, kuni kasutate neid vahendeid, vananeb teie nahk aeglasemalt. Pärast tarbimise lõpetamist säilib efekt mõnda aega, kuid seejärel hakkab nõrgenema. Igapäevase kollageeni lisandite tarbimise kulud on aga kümneid kordi väiksemad kui ilusalongi või kliiniku noorendavate protseduuride kulud.

Loomne kollageen Swedish Nutra. Saadaval 0,5-liitrises vedelikus. Tuleb võtta 25 ml päevas. Kasulik nahale ja liigestele. Omab meeldivat maitset tänu puuviljakontsentraatidele. Lisakasu: sisaldab vitamiine, vaske ja naatriumhüaluronaati.

Kollageenipeptiidide pulber. Pakendis on 360 g. Tuleb võtta 12 g päevas. Koostises on ka hüaluroonhape naha niisutamiseks ja mitu vitamiini. Pakend jätkub kuus, kuid poolaasta tarbimine on odavam kui üks iluprotseduur näole ilusalongis.

Beauty Collagen. Pulbriline kollageen. Saadaval kolmes erinevas maitses. Kaks supilusikatäit päevas aeglustavad vananemist ja vähendavad vajadust kortsude vastu kosmeetiliste protseduuride järele.

Näohoolduskosmeetika, mis tõstab naha toonust

Enamik naisi kasutab regulaarselt näohoolduskosmeetikat. Kui lisada mõned uued kreemid, saab toetada naha toonust ja isegi saada kiire, kuigi ajutine liftingu efekt. Kreemide kasutamine on suurepärane täiendus näoprotseduuridele ja kollageeni toidulisandite tarbimisele.

Tõstev kreem "kookos ja hüaluroon". Sisaldab kookosõli ja hüaluroonhapet. Mõeldud normaalsele ja kuivale näonahale. Tagab loomuliku pehmuse ja elastsuse.

Päevakreem lift & firm. Tõstab nahka, suurendab selle elastsust. Silub kortse, takistab uute kortsude teket. Koostises on hüaluroonhape ja antioksüdandid. Sobib näonaha ja kaela jaoks.

Tooniv kreem "Oblepikha C-Berrica". Sisaldab orgaanilist astelpajuõli ja C-vitamiini. Kaitseb ebasoodsate keskkonnategurite eest, mis võivad kollageeni tootmist halvendada.

Nüüd teate, miks nahk kaotab toonuse, ja teil on palju vahendeid toonuse säilitamiseks ja taastamiseks. Kasutage näo noorendusprotseduure, kasutage kodust kosmeetikat ja võtke kollageeni toidulisandeid sisse, et vananemist edasi lükata.

Kommentaarid ()

Vitateka.ee kasutab teenuste
isikupärastamiseks küpsisefaile.