Paljud keha funktsioonid, sealhulgas immuunsus, halvenevad vitamiinide puuduse korral. Toitumise muutmine või toidulisandite võtmine aitab keha varustada immuunsüsteemi jaoks vajalike toitainetega. Arutame vitamiine ja nende mõju immuunsusele.

Miks on immuunsus vajalik

Immuunsus peegeldab meie keha võimet vastu seista infektsioonidele. Just nii sellest mõeldaksegi, kuid see pole sugugi meie immuunsüsteemi täielik kohustuste spekter. Näiteks hävitab immuunsus pidevalt kehas vähirakke, seega kui see "nõrgeneb", suureneb teatud vähivormide risk. Lisaks peab immuunsus töötama õigesti, vastasel juhul suureneb allergiliste ja autoimmuunhaiguste oht - see juhtub, kui immuunsüsteem hakkab ründama oma kudesid. On tõendeid, et piisav D-vitamiini hulk vähendab selliste probleemide riski.

Mitmete immuunsuse funktsioonidega on kõige olulisem neist tõepoolest infektsioonide eest kaitsmine. Kui teil on hea immuunsus, siis:

  • te haigestute kergelt ja tüsistusteta;

  • taastute kiiresti;

  • paljud infektsioonid kulgevad alaägedalt ja te ei pruugi neid isegi märgata;

  • kroonilised infektsioonid ei süvene.

Kuid kui märkate, et gripp on muutunud raskemaks kui tavaliselt, haigestute liiga sageli, herpese süveneb pidevalt, ilmuvad ja kasvavad kondüloomid, tekib perioodiliselt piimaheide, siis kindlasti pole kõik korras immuunsüsteemiga. See juhtub sageli pärast talve, kui kehas kahanevad vitamiinivarud.

Mida saab teha, et toetada immuunsust? Palju asju: elada tervislikku eluviisi, tegeleda spordiga, hoida normaalset kaalu, tarbida mitmekesist ja kasulikku toitu, loobuda suitsetamisest ja teistest kahjulikest harjumustest.

Lisaks tuleks anda immuunsüsteemile kõik vajalik selleks, et see korralikult töötaks, ning mõnikord isegi veidi ergutada, et immuunsüsteem täidaks oma funktsioone paremini. Selles aitavad vitamiinid ja toidulisandid.

Kas vitamiinid võivad tugevdada immuunsust

Vitamiinid ja mineraalid võivad nii stimuleerida kui ka pärssida immuunvastuseid ning tagada immuunsüsteemi õige toimimise kaudselt. Näiteks avaldavad kaudset mõju antioksüdandid, mis vähendavad vabade radikaalide põhjustatud rakkude kahjustusi ning soodustavad T-rakkude normaalset tootmist.

Vitamiinide ja mineraalide puudus võib viia oluliste immuunfaktorite - nii rakkude kui ka molekulide - ebapiisava tootmiseni, mis omakorda põhjustab ebapiisavat immuunvastust.

Paljud uuringud näitavad, et õige vitamiinide ja mineraalide tasakaal on oluline tõhusa immuunvastuse kujunemisel. Hea immuunsus vähendab riski viirus- ja bakteriaalsete infektsioonide tekkeks.

Millised vitamiinid ja mikroelemendid tugevdavad immuunsust

Kõige olulisemad immuunsusele on vitamiinid A, B, C, D ja E, β-karoteen, seleen, riboflaviin, tsink ja raud. Samuti mõjutavad immuunsüsteemi hästi vitamiinisarnased ühendid: koliin, karnitiin, inositool ja koensüüm Q.

On tõestatud, et puuduvate toitainete, nagu vitamiinid, lisamine toidu muutmise või toidulisandite määramise kaudu suurendab vastupanuvõimet infektsioonidele. Kõige usaldusväärsemad tõendid on saadud vitamiinide C ja D ning tsingi osas. Need avaldavad kõige tugevamat mõju immuunsusele. Tutvuge tõenditega selles ülevaates , mis on avaldatud ajakirjas Nutrients.

Vitamiinide mõju immuunsusele mehhanismid

Paljud ei tea, mis on vitamiinid ja milleks neid inimesele üldse vaja on. Need on eraldi keemilised ühendid või mitu ainet, mis vastutavad erinevate biokeemiliste reaktsioonide eest.

Vitamiinide eripära võrreldes teiste ainetega, mis osalevad ainevahetuses, seisneb selles, et neid ei saa kehas üldse sünteesida või neid ei saa piisavas koguses toota. Seetõttu tuleb neid saada toidust. Kuid kõiki vitamiine ja kõiki mikroelemente piisavates kogustes on võimalik saada ainult tervislikust mitmekesistest toidust. Ülejäänud inimestel on soovitatav lisaks võtta multivitamiinidega toidulisandeid.

Mida vitamiinid immuunsusele annavad:

  • Vitamiin A aitab reguleerida interleukiin-2 ja tuumori nekroosifaktor-α tootmist, mis aktiveerib mikroobe hävitavad makrofaagid.

  • Vitamiin D vähendab põletikuliste tsütokiinide ekspressiooni ja suurendab makrofaagide vastupõletikuliste tsütokiinide ekspressiooni.

  • Vitamiin E vähendab prostaglandiin E2 tootmist, mis omab immuunosupressiivset aktiivsust.

  • Vitamiin C moduleerib tsütokiinide tootmist ja vähendab histamiini taset.

  • Vitamiin B6 osaleb üle 150 ensümaatilise reaktsiooni. See aitab reguleerida põletikku, tagades immuunimoduleerivate omadustega ainete tootmise.

  • Teised B-rühma vitamiinid parandavad antirakulist immuunsust, nagu saate lugeda lähemalt sellest väljaandest eelretsenseeritud teadusajakirjas Nutrients.

Kõige olulisemad immuunsust mõjutavad mikroelemendid:

  • Raud vähendab põletikku tuumafaktori mõjutamise kaudu.

  • Tsink on põletikuvastane aine.

  • Vask on oluline interleukiin-2 nõuetekohaseks toimimiseks ja võib koguneda põletikukolletesse.

Just nende mehhanismide abil aitavad vitamiinid ja mikroelemendid meil hoida kroonilisi infektsioone kontrolli all, suurendavad vastupanuvõimet ägedatele infektsioonidele, aitavad kiiremini taastuda. Ja tänu nendele ainetele talume haigust kergemini.

Kes saavad immuunsust tugevdada vitamiinide abil

Nüüd teate, milleks on vaja vitamiine B ja milleks vitamiine C, kuidas need mõjutavad immuunsust. Nende abil saavad immuunsust suurendada lapsed, täiskasvanud, eakad ja mehed ja naised, sealhulgas rasedad. Vitamiinid on ohutud ja kasulikud kõigile, ühe erandiga: vitamiini A kasutamine esimestel raseduskuudel pole soovitatav.

Samal ajal on immuunsuse tugevdamisel vitamiinide abil teatud piirangud. Seni, kuni teie kehas on piisavalt vitamiine, töötab immuunsüsteem normaalselt, kui pole teisi põhjuseid selle funktsiooni häireks. Niipea kui tekib vitamiinipuudus, nõrgeneb immuunsus. Seda puudujääki täites taastame samal ajal ka immuunsüsteemi normaalse funktsioneerimise.

Samal ajal tuleb mõista, et:

  • Immuunsust tugevdavad vitamiinid toimivad ainult siis, kui teil on vitamiinide puudus.

  • Need tugevdavad immuunsüsteemi ainult siis, kui just vitamiinide puudus on immuunsuse "languse" põhjustajaks.

  • Inimesel, kellel pole vitamiinipuudust, ei saa nende täiendav tarbimine immuunsust tugevdada.

Analoogia, et saaksite seda mehhanismi paremini mõista: auto ei sõida kiiremini, kui sinna valatakse rohkem bensiini. Lihtsalt kui bensiini pole, siis tehnika üldse ei tööta.

Immuunsusega on täpselt sama lugu. Te ei saa oma keha vitamiinidega üle koormata ja muutuda haigustele immuunseks. Kuid kui vitamiine napib, ei suuda immuunsüsteem normaalselt töötada.

Mida võtta immuunsuse tugevdamiseks

Võite kaua arutada, mis on vitamiinid, milliseid vitamiine inimene vajab, milleks on vaja vitamiini A, B, C, D või E, kuid lõpuks jõuame alati olulisema praktilise küsimuseni: mida täpselt osta ja alla neelata, et meie immuunsüsteem töötaks paremini. Pakume teile sobivate vitamiinide, toidulisandite ja funktsionaalsete toodete loetelu immuunsuse funktsiooni tugevdamiseks.

"Immuunsuse vitamiinikokteil". Sisaldab C-vitamiini, rutiini, tsinki, seleeni, aga ka beetaglükaani ja echinacea ekstrakti. Üks kapsel päevas pärast sööki vähendab teie vastuvõtlikkust infektsioonidele.

B-vitamiinikompleks + foolhape. B-vitamiinid mitte ainult ei aita immuunsüsteemil meid infektsioonide eest kaitsta, vaid mõjutavad ka kaitset vähkkasvajate vastu. Selles kompleksis on kõik B-rühma vitamiinid. Üks tablett päevas rahuldab nende ainete vajaduse.

Aga kui vaja on tugevdada lapse immuunsust? Tavalised täiskasvanute toidulisandid neile ei sobi. Lastele saate meie poest osta selliseid vitamiinikomplekse:

"Immuunsuse beebivalem". Sisaldab C- ja E-vitamiine, tsinki, samuti astelpaju- ja musta sõstraekstrakte. Sobib lastele alates kolmandast eluaastast. Need maitsvad pastillid suurendavad teie lapse organismi kaitsevõimet, vähendavad haigestumiste sagedust lasteaias või koolis ning aitavad kiiremini taastuda ägedate hingamisteede infektsioonide järel. Nendes pastillides pole lõhna- ega maitseaineid, säilitusaineid ega kunstlikke värvaineid.

Jutaviti laste multivitamiinid. Võib anda lastele alates kolmandast eluaastast, imendades või närides tablette. Sisaldab A-, C-, D-, B6-, B12-vitamiine, foolhapet, joodi ja tsinki. Kõik, mida immuunsuse normaalseks tööks vaja.

Mida veel, peale vitamiinide

Ärge unustage funktsionaalset toitu. Paljud toidud sisaldavad vitamiine keha toetamiseks ja immuunsüsteemi tööks.

"Immuunsuse teraviljasegu". Tugevdab immuunsust mitte ainult, vaid vähendab ka südame-veresoonkonna haiguste riski, parandab seedimist. Sisaldab palju C-vitamiini ja polüküllastumata omega-3 rasvhappeid.

Mõned ravimtaimed võivad nii suurendada organismi üldist vastupanuvõimet (vastupidavust ebasoodsatele teguritele) kui ka parandada immuunsüsteemi tööd.

"Immuunsust stimuleeriv kogumik Lekraseth". Sisaldab rodiolat, maikellukest, lagritsat, kibuvitsa, nõgest. See on ohutu vahend immuunsuse parandamiseks, meeleolu ja töövõime suurendamiseks. Seda valmistatakse ja juuakse nagu tavalist teed, kasutades filtrikotte või lahtist tee segu.

"Tian Shan'i mumio". Allikas humiinhapetest. Mõjub hästi kõikidele keha funktsioonidele, sealhulgas immuunsusele.

Vastused sagedastele küsimustele vitamiinide kohta

Mis on vitamiinid?

Vitamiinid on molekulid, mis on hädavajalikud inimese ellujäämiseks ja moodustavad olulise osa toidust.

Mis on multivitamiinid?

Multiivitamiin on preparaat ja toidulisand, mis sisaldab mitte ühte, vaid mitut erinevat vitamiini.

Milleks meile vitamiinid?

Vitamiinid on vajalikud biokeemiliste reaktsioonide tagamiseks organismis. Need mõjutavad peaaegu kõiki tervise aspekte, sealhulgas immuunsust.

Mis vitamiinid on milleks kasulikud?

Räägime üksikasjalikumalt, milleks on vajalikud vitamiinid. Siin on loetelu kõigist vitamiinidest ja nende kasulikest omadustest:

  • A – nägemine, immuunsus, laste kasv. Puudusel tekib kana pimedus.

  • B1 – valkude, rasvade, süsivesikute metabolism. Puudus põhjustab närvi probleeme ja beriberi haigust.

  • B2 – vajalik erütrotsüütide, antikehade (humoraalse immuunsuse), kasvu ja reproduktiivfunktsioonide sünteesiks.

  • B3 – mõjutab ainevahetusprotsesse, puudusel tekib pellagra.

  • B5 – vajalik mitmete molekulide sünteesiks, sealhulgas hemoglobiin, kolesterool, histamiin, atsetüülkoliin ja teised.

  • B6 – vajalik närvisüsteemi normaalseks toimimiseks, immuunsuseks, ainevahetusprotsesside tagamiseks.

  • H – on osa paljudest ensüümidest, mõjutades glükoosi, lipiidide metabolismi, kollageeni sünteesi.

  • Foolhape – DNA replikatsiooniks. Puudusel tekib aneemia.

  • B12 – valkude ja rasvade oksüdatsiooni ja homotsüsteiini metioniini muundamiseks. Puudusel tekib aneemia.

  • C – antioksüdant, vajalik immuunsuseks ja rakkude kaitsmiseks, sidekoe moodustamiseks. Puudusel tekib skorbuut.

  • D – vajalik luude terviseks, immuunsuseks ja täidab mitmeid muid funktsioone. Puudusel tekib rahhiit ja osteoporoos.

  • E – antioksüdant, vajalik rakkude kaitsmiseks ja naha enneaegse vananemise ennetamiseks.

  • K – vere hüübimiseks.

Nüüd teate kõiki vitamiine ja nende kasulikkus inimesele on kahtlemata. Need on eluliselt olulised ained, mille puudus halvendab mitte ainult immuunsust, vaid viib ka ohtlike haigusteni.

Kommentaarid ()

Vitateka.ee kasutab teenuste
isikupärastamiseks küpsisefaile.